Gradska oporba ustala protiv individualnih propusta koji su oskvrnavili sport i kulturu u Gospiću

0
1304

Pod predsjedanjem Ana-Marije Zdunić održana je zadnja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Između predloženih 27 točaka Dnevnoga reda najviše pozornosti vijećnika plijenio je Aktualni sat.

Vijećnicu dr. Mirjanu Vrkljan Radošević konstatirala je kako u Gospiću zbog nečijeg nemara postaje „siva zona“ i gubi vrijednosti s kojima su odrastale mnoge generacije.

Zna li Gradska uprava za katastrofalnu situaciju s Puhačkim orkestrom Grada Gospića? Ovaj orkestar se u prošlosti proslavio nastupima diljem Hrvatske, a danas je od 40-ak članova ostalo svega osam najupornijih. Koliko sam čula situacija nije puno bolja niti s našim folklornim društvom i mažoretkinjama. Tamburaški orkestar za koji su u Proračunu namijenjena sredstva također ne postoji duže vrijeme.

Svi znamo da Zajednica sportova Grada Gospića ne funkcionira dulje vrijeme, a Grad je tu aktivnost preuzeo na sebe. Ove godine ipak nisu organizirana neka tradicionalna sportska natjecanja. Pitam je li tome razlog nedostatak sredstava, nemar ili bezidejnost, pitala je dr. Vrkljan Radošević. Odgovor je dala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Dakako da smo upoznati s problemima u Pučkom otvorenom učilištu gdje inače djeluje Puhački orkestar, Folklorni ansambl, Mažoretkinje i Tamburaški orkestar. Dugogodišnji voditelj Puhačkog orkestra Milan Ostović nije više zaposlenik POU Gospić. Umjesto njega taj orkestar sada vodi nova, akademski obrazovana osoba. Ja vam ne mogu dati odgovor na dio pitanja zbog čega neki dugogodišnji članovi Puhačkog orkestra više ne žele svirati. Što se tiče folklora mogu reći da sam nedavno bila na jednom njihovom nastupu. Prosjek godina naših folkloraša sve je veći, ali oni imaju podmladak i to je znak da će taj ansambl opstati. Što se mažoretkinja tiče to su skupine za određenu starosnu dob i ne možemo znati u kojem gradu će se one upisati u srednju školu.

Što se tiče sporta moram istaknuti da su turnire i Zimske lige do sada uvijek organizirali sportski klubovi. Ove godine su nam se javili i rekli da nemaju kapaciteta za takve sportske događaje. Dakle, nisu bila u pitanju sredstva niti naša ne-želja da bi se takve priredbe organizirale. Dakle, nije u pitanju problem Grada, već klubova, rekla je Kristina Prša.

Na ovo je replicirala dr. Vrkljan Radošević rekavši kako se Grad Gospić ne može dovesti u situaciju da neka tradicija ovisi o jednoj osobi te kako je to ipak odgovornost Grada Gospića.

Vijećnik stranke LIPO Ivica Kovačević složio se s dr. Vrkljan Radošević i njezinom konstatacijom po kojoj je Gospić izgubio mnoga sportska događanja i svoj kulturni identitet.

Po običaju sva dugovanja treba rješavati tijekom tekuće godine. Zato ću ja opet postaviti pitanje koje mi dugujete vezano uz Zajednicu sportova: Jesmo li primili odluku Trgovačkog suda u Rijeci, jesmo li reagirali na tu presudu u zakonskom roku? Prije dva mjeseca sam dobio odgovor po kojemu Grad Gospić nije zaprimio nikakvu poštu i presudu. Tada mi je rečeno kako će se o cijelom sporu Grada i Zajednice sportova provesti detaljna istraga. Tada sam zatražio pisani odgovor i do danas ga nisam dobio. Zanima me koje činjenice ste utvrdili po tom pitanju, što je pokazala ta interna istraga i jeste li obnovili pravni postupak?

Zamjenica gradonačelnika Prša obrazložila je kako je u ovoj korespondenciji došlo do problema s elektroničkom poštom.

Cijeli postupak smo obnovili, čim se to završi obavijestit ćemo Vas, rekla je zamjenica gradonačelnika.

U nastavku sjednice razmatrali su se detalji prijedloga III. Izmjena i dopuna Proračuna Grada Gospića za 2022. godinu. Kako je rekla Kristina Prša razlog ovoga rebalansa je uravnotežiti prihode i rashode. Na ovaj način se prihodi za 2022. godinu smanjuju za 12 292 458 kuna, nakon čega će ukupni Proračun Grada Gospića iznositi 127 228 530 kune.

M.S.