Održan prvi sastanak Radne skupine za kružno biogospodarstvo Ličko-senjske županije

0
286

U srijedu, 28. lipnja u Dvorani za sastanke Ličko–senjske županije održan je prvi sastanak Radne skupine za kružno biogospodarstvo Ličko-senjske županije. 

Radna skupina sastavljena je od predstavnika javnih institucija, javnih i privatnih poslovnih subjekata, civilnoga i akademskog sektora pa su se tako sastanku odazvali župan Ernest Petry sa suradnicama, načelnik Općine Udbina, predstavnici Grada Gospića, Općine Lovinac, Obrtničke komore Ličko-senjske županije, Razvojne agencije Ličko-senjske županije, komunalnih poduzeća iz Perušića i Otočca, javnih ustanova Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Velebit, LAG-a Lika, Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda, Udruge uzgajivača Buše te poduzetnici iz Fema d.o.o., Eko Vedrine d.o.o. i obrta Divinum. 

Radna skupina za kružno biogospodarstvo Ličko-senjske županije uspostavlja se u sklopu projekta Plavo-zeleni krug (BLUEGREENCIRCLE – Unlocking bio-based circular economy sustainable development potentials in Lika-Senj County). Ovaj projekt doprinosi povećanju kapaciteta lokalnih dionika i zajednice u Ličko-senjskoj županiji za održivi razvoj kroz principe kružnog biogospodarstva. Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Ličko-senjska županija i International Development Norway Association iz Norveške.

Prisutne je na početku pozdravila Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast i rekla nešto više o samom projektu i planiranim aktivnostima: “Ovim projektom postavljamo temelje za razvoj institucionalne infrastrukture kružnog gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji. Povezivanjem dionika iz različitih sektora unutar Radne skupine omogućit ćemo razmjenu ideja i primjera dobre prakse s različitih strana uz povezivanje na lokalnoj razini a kasnije i bilateralnu suradnju s norveškim organizacijama i poduzetnicima.”

Razmjena iskustava i pozitivne inicijative mogle su se čuti već na jučerašnjem sastanku koji je zaključio župan Ernest Petry pohvalivši inicijativu okupljanja stručnjaka s različitih strana “ (…) na taj način smo riješili situaciju da nismo konkurentni jedni drugima nego da svi pomažemo u realizaciji projekata jer premalo je nas da ne bismo dijelili informacije međusobno”. 

Bilateralna inicijativa Plavo-zeleni krug financirana je u okviru Fonda za bilateralne odnose EGP i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2021. Ukupna vrijednost projekta je 85.153,98 EUR, a provodi se od ožujka 2023. do ožujka 2024. godine.

Gs Press