Na Ljubovu će se u petak, 4. kolovoza, obilježiti početak oslobađanja Hrvatske

0
599

Priopćenjem iz Gradske uprave Grada Gospića medijima je upućen poziv za obilježavanje Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti u petak, 4. kolovoza 2023. Budući se pad tzv. SAO Krajine kao državni blagdan obilježava u subotu, 5. kolovoza, ova je promjena mnoge iznenadila.

  • Tijek vojnoredarstvene operacije (ZP Gospić)
  • 04.08.1995 – Ljubovo još pod okupacijom Srpske vojske Krajine (SVK).
  • 05.8.1995. – Probijena obrana na svim smjerovima napada.
    05.8.1995. – Izbijanje na državnu granicu u području Tržačke Raštele. Oslobođen je: Gračac i Ljubovo. U Lici je više brigada i domobranskih pukovnija počelo napredovati prema istoku odbacujući snage 15. korpusa “SVK” pa je uskoro zauzet važan prijevoj Ljubovo na komunikaciji Gospić – Korenica. Na sjevernom ličkom bojištu najvažniji je zadatak imala 1. gardijska brigada “Tigrovi” koja je zauzela Plitvice i preko Rakovice spojila se kod Tržačkih Raštela sa snagama 5. korpusa ABiH čime je ova enklava deblokirana. Nakon toga je 1. gbr “Tigrovi” okrenula na sjever, ušla u Slunj i nastavila napredovanje prema Karlovcu.  Izvor:https://www.uvsjp-alfa.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=279:oluja&catid=53:akcije&Itemid=163#gospic

Službeno pojašnjenje nismo dobili, ali se ova promjena neslužbeno obrazlaže činjenicama kako su prvoga dana Vojno-redarstvene operacije „Oluja“, u ranim jutarnjim satima pale prve hrvatske žrtve u bitkama za konačno oslobođenje Domovine na ovom dijelu ličke bojišnice.

U sam osvit zore 4. kolovoza 1995. godine poginuo je nedalkeo od Široke Kule zapovjednik Domobranske pukovnije Gospić Ivan Čanić-Baja, najviše rangirani hrvatski časnik koji je poginuo u ovoj veličanstvenoj operaciji. Na bojišnici prema Širokoj Kuli, Ćukovcu i dalje prema planinskom prijevoju Ljubovo poginuli su tada deseci pripadnika ove pukovnije, 9. gardijske brigade, 111. brigade iz Rijeke…

Stoga će se okupljanje sudionika za središnju komemoraciju na širem području Gospića organizirati u petak, 4. kolovoza od 8,30 sati kod restorana „Prašina“, odakle će se organizirano krenuti prema Ljubovu u 9 sati. Sveta misa, komemoracija i polaganje vijenaca započet će od 10 sati. Predvodit će je vlč. Ivan Borić, policijski kapelan iz Siska.

Gs Press