Svečano euharistijsko slavlje u čast Velike Gospe na Krasnu

0
547

U prekrasnom ambijentu Svetišta Majke Božje od Krasna, koje je srce marijanskog štovanja u Gospićko-senjskoj biskupiji, vjernici su se okupili kako bi proslavili svetkovinu Uznesenja Marijina ili Veliku Gospu, 15. kolovoza. Slavlje je započelo u 7:30 sati Pokorničkim bogoslužjem i mogućnošću za svetu ispovijed. Svetu misu u 8 sati predslavio je mons. Petar Zeba. Nakon toga, u 10:30 sati, zajednički je moljen krunicu, a svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.

Procesija sa kipom Gospe od Krasna, koju su nosili djevojke i mladići u narodnim nošnjama, krenula je iz svetišta prema vanjskom oltaru gdje je održano euharistijsko slavlje. Na svečanosti su koncelebrirali brojni svećenici, a pjevanje je predvodio zborovođa senjskog katedralnog zbora i udruženih zborova biskupije, Ivan Prpić Špika.

Biskup Zdenko Križić istaknuo je važnost vjere u svojoj propovijedi. Marija, Blažena Djevica, postala je uzor vjere svojim predanjem Bogu kroz sve životne izazove, čak i kroz patnju i tamu. Kroz njezin primjer prihvaćanja patnje, biskup je naglasio važnost vjere kao svjetla u tamnim trenucima života te istaknuo kako vjera ne uklanja tamu, već nam daje snagu da je podnesemo.

Biskup Križić je dalje opisao Mariju kao ideal čistoće i srdačnosti, te istaknuo da je ona rasla u vjeri i iskustvu Boga kroz životne patnje. Kroz svoju patnju, Marija je postala majkom svih kršćana i uzor razumijevanja i suosjećanja prema patnjama drugih.

Na kraju misnog slavlja, prečasni Stjepan Zeba zahvalio je svima koji su doprinijeli organizaciji proslave te naglasio značaj mladih hodočasnika kao primjera nade za budućnost. Mons. Zdenko Križić se zahvalio starijim vjernicima koji su unatoč svojim patnjama došli na svetište te je zazvao Božji blagoslov na sve prisutne.

Ovo središnje marijansko svetište ostavlja dubok pečat u srcima vjernika, pružajući im snagu, nadu i utjehu, te potvrđujući da iz Marijinog svetišta nitko ne odlazi praznih ruku.

Gs Press