U Perušiću uskoro natječaj za gradnju “Zelene pijace” vrijedne pola milijuna eura

0
494

Natječaj za izgradnju 520.000 eura vrijedne “Zelene pijace”, natkrivene tržnice u centru Perušića, uskoro će biti raspisan. Tržnica će imati 18 vanjskih štandova, hladnjaču, ribarnicu, mesnicu, prodavaonicu mliječnih proizvoda, parkiralište i četiri sanitarna čvora.

Općini Perušić je za ovaj projekt odobreno 225.000 eura iz Programa za gospodarsku i društvenu revitalizaciju Like Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, poznatijeg kao “Program Lika”. Općina je sama osigurala 20 posto sredstava, odnosno oko 140.000 eura.

“Financijska konstrukcija nije zaokružena, ali smo se odlučili za prvu fazu realizacije”, istaknuo je načelnik Perušića Ivan Turić. Dodao je da općina koristi revolving kredit kako bi se proces ubrzao i da se “što manje optereti skromni općinski proračun”.

Natječaj za izvođača radova će biti objavljen do kraja godine. Hoće li će tržnica biti otvorena krajem iduće godine ili početkom 2025. ovisi o javnoj nabavi i tempu pribavljanja sredstava. Turić se nada da će uz tržnicu oživjeti i lokalna poljoprivredna proizvodnja, te tradicijsko mlinarstvo i prerada vune.

Nakon “Zelene pijace”, planira se urediti i parcelu za otkup samoniklog bilja i njegovu preradu, poput sokova i džemova od kupina, malina, šipka i sličnih šumskih i livadnih plodova.

Ovim projektom, Perušić se nada potaknuti ne samo lokalnu ekonomiju, već i očuvati i obogatiti kulturno nasljeđe te potaknuti turistički potencijal područja.

Gs Press