Svečano obilježena 32. godišnjica osnutka 71. bojne Vojne policije. Postrojba je u Gospiću konačno dobila svoju ulicu

0
221

Malo je postrojbi koje su svojim neizravnim, ali i izravnim, dosezima za okončanje Domovinskog rata dale ogroman doprinos poput 71. bojne Vojne policije Rijeka. Osnovana prije 32 godine ova je postrojba svoje djelovanje uglavnom vezivala uz ličku bojišnicu, ali su bili aktivni i slavonskom i dubrovačkom ratištu.

Odavanje počasti poginulim  i umrlim pripadnicima 71. bojne započelo je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u središtu Gospića. Poginulima i umrlima poklonila su se brojna izaslanstva. Prvi vijenac položilo je izaslanstvo UBVVPDR na čelu s predsjednikom Jakovom Stanušićem. Slijedilo je izaslanstvo Udruge branitelja i veterana Vojne policije, podružnica Ličko-senjske županije s predsjednikom Nikolom Kovačevićem i  dopredsjednikom Josipom Rukavinom, zatim izaslanstvo Udruge branitelja i veterana Vojne policije, podružnica Primorsko-goranske županije u kojemu su bili generali Mate Laušić i Markica Rebić. Vijenac su položili članovi obitelji poginulih i umrlih pripadnika 71. bojne Vojne Policije, izatim izaslanstvo pukovnije Vojne policije, Gardijska motorizirana brigada „Vukovi“, izaslanstvo Ličko-senjske županije i grada Gospića koje je predvodio župan Ernest Petry, kao i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević. Komemoracija je nastavljena kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na križanju Budačke ulice i spojne ceste za A-1 potom je otkriven natpis „Ulica 71. bojne Vojne policije“. Otkrili su ga general Mate Laušić i Josip Rukavina, nekadašnji pripadnik ove postrojbe stacionirane u Gospiću. General Laušić osvrnuo se na neke od brojnih zasluga 71. bojne Vojne policije.

-Trebalo bi mi puno vremena da bih iskazao čast što sam pozvan u prigodi dana kada je osnovana ova postrojba. Bila je to postrojba koja djelovala u Domovinskom ratu u Lici, ali i znatno šire. Sjećam se naših susreta tijekom rata, sjećam se ovoga grada u njegovim najtežim trenucima. Tada sam u Gospić prvi put došao s predsjednikom Tuđmanom. Gledajući danas Gospić, to je doista jedan drugi grad, obnovljen i moderan. Zato  moram reći da osjećam jedan veliki, veliki ponos.

Što reći o 71. bojni Vojne policije? Ona je bila i ostala ogledalo stvaranja Hrvatska vojske. Sve ono što je vojna policija dala u Domovinskom ratu, ali i nakon rata. Naša Vojna policija je u sastavu NATO pakta bila u sastavu njemačkog Bundeswera na zadacima u Afganistanu. Prvi smo pokazali operativnost i dokazali da zaslužujemo certifikat za takve inozemne vojne operacije. To ste učinili vi i na tome vam neizmjerna hvala, zaključio je general Mate Laušić. Na njegove riječi nadovezao se župan Ernest Petry rekavši kako ga ponosom ispunjava činjenice što je 71. bijna Vojne policije napokon dobila svoju ulicu u Gospiću

M.S./GS Press