V.d. Voditeljice Maria Ćaćić i Stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata Mateja Vašarević vratile su se iz Zagreba u Liku sa Ugovorom o dodjeli sredstava odabranom LAG-u vrijednog 1.890.602,35 Eura.

Nakon uspješno provedene Lokalne razvojne strategije LAG-a LIKA za programsko razdoblje 2014. – 2020. LAG-u LIKA je odobreno novih 1.890.602,35 € za provedbu Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2023. – 2027.

Cilj LAG LIKA je partnerskim pristupom razvijati područje, stvoriti ugodno mjesto za život i rad, poštujući pritom načela održivog, pametnog i uključivog rasta i razvoja područja. U svrhu postizanja navedenog cilja LAG LIKA je na temelju izrađene analize stanja i SWOT analize izradio Lokalnu razvojnu strategiju za razdoblje 2014. – 2020. Kako bi se ispunili postavljeni ciljevi i prioriteti LAG LIKA je u navedenom programskom razdoblju raspisao i uspješno proveo sedam LAG Natječaja za Mjere 6.1.1., 6.3.1., 6.4.1. i 7.4.1. za financiranje ili sufinanciranje projekata koji sa svojim aktivnostima doprinose ciljevima LRS odnosno podizanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i prerade uz poštivanje načela održivog, pametnog i uključivog rasta, učinkovito korištenje prirodnih i kulturnih resursa za gospodarski oporavak i stvaranje novih radnih mjesta te smanjenje ruralne depopulacije i povećanje kvalitete života.

LAG LIKA je u programskom razdoblju 2014. – 2020. i prijelaznom razdoblju 2021. i 2022. za 54 korisnika s područja LAG-a LIKA donio odluku o odabiru projekta te im je za provedbu njihovih projektnih aktivnosti dodijelio ukupno 1.631.814,98 Eura. Više od 60% raspoloživih sredstava odnosno 1.022.344,84 Eura bilo je usmjereno na razvoj sektora poljoprivrede i agroturizma, dok je 40 % odnosno 609.470,14 Eura usmjereno na razvoj lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo i time povezanu infrastrukturu. Zahvaljujući sredstvima LAG-a LIKA za provedbu mjera, 39 korisnika odnosno OPG-ova s područja LAG-a LIKA unaprijedili su svoje poslovanje, modernizirali gospodarstvo te povećali ekonomsku veličinu gospodarstva čime su njihova gospodarstva postala konkurentnija i održiva. Osim toga, sredstvima LAG-a za provedbu Mjere 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ i Mjere 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“ postignuto je samozapošljavanje, održalo postojeće ili stvorilo novo radno mjesto za ukupno 15 mladih osoba s područja LAG-a LIKA koje prema popisu stanovništva iz 2021. godine bilježi velik pad broja stanovnika.

Financiranjem i sufinanciranjem projekata Jedinica lokalne samouprave pristiglih na LAG Natječaje za mjeru 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ uvelike se doprinijelo LAG-ovom prioritetu „Razvoj infrastrukture temeljnih usluga za lokalno stanovništvo“. Raspoloživa sredstva LAG-a za provedbu navedene Mjere u iznosu od 609.470,14 Eura dodijeljena su jedinicama lokalne samouprave za ulaganja u četiri dječja igrališta (rekonstrukcija i opremanje), rekonstrukcija dva groblja, rekonstrukcije društvenog doma, opremanja dva dječja vrtića, izgradnje garaže i dvorane za potrebe DVD-a, izgradnje parka, opremanje tržnice i nogometnog igrališta.

LAG LIKA će i u programskom razdoblju 2023. – 2027 nastaviti snažno poticati i podupirati kvalitetne projekte i prijedloge kako bi partnerskim pristupom i uključivanjem svih lokalnih dionika postigao svoj dugoročni cilj, a to je stvoriti globalno prepoznatljivu destinaciju, ugodnu za život i rad, usklađenog i održivog gospodarskog, okolišnog i društveno-socijalnog razvoja temeljenog na tradicijskim vrijednostima, prirodnoj i kulturnoj baštini.

U svrhu toga su u Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a LIKA za programsko razdoblje 2023. – 2027. definirane tri intervencije (prijašnje „mjere“)

1.1.1.Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju,

2.1.1.Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području i

3.1.1.Ulaganja u razvoj ruralne infrastrukture i temeljne lokalne usluge za ruralno stanovništvo

koje se već u prvoj polovici 2024. godine planiraju početi provoditi.

 v.d. voditeljice Maria Ćaćić

Gs Press