Ovih dana u Gospiću mnogo se roditelja žale da im je dijete zaražen Rota virusom, te spominju da u Gospićkoj bolnici dječji odjel popunjen se djecom sa istim simptomima. U Lici i nije baš uobičajeno da dnevna temperatura na badnji bude +15 stupnjeva pa nije ni čudo da virusi haraju!

Virusi se, kao najsitniji oblici života na zemlji, vežu na žive stanice svog domaćina i tu se dalje razmnožavaju uzrokujući virusne infekcije slabijeg ili jačeg intenziteta

Virusi ne napadaju cijeli organizam, nego ovisno o vrsti virusa infekcija bude vezana uz pojedine organe. Virusna infekcija se obično razvija postepeno, uz blago povišenu tjelesnu temperaturu do 38 stupnjeva. Liječenje ovisi o vrsti virusa kojom je osoba zaražena, ali je važno naglasiti da se virusne infekcije ne liječe antibioticima.


Noro virus

Noro virus uzrokuje akutnu upalu želuca i crijeva, odnosno gastroenteritis, pa se često naziva i trovanje hranom. Simptomi uključuju proljev, mučninu, povraćanje, blago povišenu tjelesnu temperaturu, trbuhobolju (grčeve), malaksalost. Obično obolijevaju djeca i stari ljudi. Bolest počinje naglo, traje kratko, brzo se širi i ima izražen epidemijski karakter. Česta je pojava epidemije noro virusa u zatvorenim kolektivima poput bolnica, vojske, domova i slično. Ovaj virus je vrlo zarazan i prenosi se s osobe na osobu oralnim ili fekalnim putem te preko zaraženih površina. Ovi virusi se u visokom broju izlučuju preko stolice te se analizom stolice i utvrđuje postojanje infekcije noro virusom. Liječenje je simptomatsko (s naglaskom na rehidraciji i dijetalnoj prehrani), dok je bolničko liječenje rijetko potrebno kod imunološki zdrave osobe.

Rota virus

Rota virus uzrokuje gastroenteritis, a jedan je od najčešćih uzročnika proljeva kod djece i dojenčadi. Simptomi uključuju i povišenu tjelesnu temperaturu, povraćanje i bol u trbuhu, s tim da su oni izraženiji kod male djece, dok je kod odraslih moguća infekcija s blagim ili nikakvim simptomima. Ovaj virus se nalazi u stolici zaražene osobe par dana prije pojave simptoma te gotovo 10 dana nakon njihovog povlačenja. Dijagnosticira se analizom uzorka stolice bolesnika. Liječenje se prvenstveno sastoji od nadoknađivanja izgubljene tekućine, a prevencija uključuje redovito pranje ruku (rota virus se prenosi s ruku na usta) te mogućnost uzimanja cjepiva koje se daje na usta.

Adeno virus

Adeno virus uzrokuje gastroenteritis, ali ovisno o tipu adeno virusa može uzrokovati i infekcije dišnog sustava. Simptomi uključuju proljev, bolove u trbuhu, povraćanje i povišenu tjelesnu temperaturu. Kod zdravih odraslih osoba moguća je zaraza bez simptoma, ali čak i u tom slučaju potpuno uklanjanje virusa iz organizma može trajati dugo. Virus jače utječe na djecu te su kod njih vidljivi simptomi. U zatvorenim zajednicama moguća je pojava epidemije. Tip virus koji izaziva proljev prenosi se s ruku na usta te kontaktom sa zagađenim površinama. Virus se može dijagnosticirati analizom uzorka stolice. Liječenje adeno virusa je simptomatsko i većina oboljelih se u potpunosti oporavlja. Higijena ruku i rehidracija, uz snižavanje tjelesne temperature po potrebi, su izrazito važni faktori, pogotovo za djecu.

Gs Press