Gospić postao jedno veliko gradilište – na svakom koraku radnici: Slijevaju se milijuni eura

0
3454

Grad Gospić u posljednjih nekoliko godina doživio je velik broj investicija zahvaljujući naporima i izvanrednoj suradnji Ličko-senjske županije, resornih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske. Ključnu ulogu u realizaciji većine projekata odigrao je ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je svojim angažmanom i otvorenim vratima u svim važnim ustanovama u Zagrebu omogućio brzu i učinkovitu realizaciju ovih inicijativa.

Jedan od najznačajnijih realiziranih projekata je razvoj energetike u gradu, a među najnovijima u tom sektoru spada razvoj distribucijske mreže, a hvale vrijedna je i solarna elektrana na zgradi Razvojnog centra Ličko-senjske županije. Ove i slične investicije u energetski sektor doprinose, ne samo energetskoj samodostatnosti, već i promiču ekološku održivost.

U potkrovlju Razvojnog centra uređuje se Županijska vijećnica i Centar za mlade Ličko-senjske županije, dok su u zgradi Županije ugrađene i dizalice topline, a u tijeku su i pripremni radovi i na uređenju podrumskim prostorijama zgrade Županije, koje će moći koristiti i šira zajednica.

Modernizacija vodovodne mreže i plinofikacija koja je u tijeku, dodatno će osigurati bolju kvalitetu života za sve stanovnike.

Asfaltiranje cesta za koje su nedavno odobrena dodatna sredstva u iznosu od 1,4 milijuna eura od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture riješit će brojne probleme i glavobolje stanovnicima, ali ujedno osigurati i bolju prometnu povezanosti i sigurnosti u prometu.

Hrvatske ceste projektiraju gospićku zapadnu obilaznicu kao spoj Poslovne zone Smiljansko Polje s autocestom te istočnu obilaznicu u cilju spajanja Budačke i Bilajske ulice, a sve s ciljem kako bi se rasteretio prometni tranzit kroz središte grada.

Uvođenjem STEM projekta, odnosno uređenjem i opremanjem prostorija Kulturno informativnog centra (KIC), djeci je pružena prilika za obrazovanje u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i robotike. Ovo je ključno za budući razvoj grada, jer se time stvaraju temelji za obrazovanje i inovacije nadolazećih naraštaja.

Također, ne smije se zaboraviti ni izgradnja zgrade Središnjeg državnog arhiva za digitalizaciju zemljišnih knjiga, vrijedne 4 milijuna eura, na koji način je Gospić postao državno sjedište za cijelu Republiku Hrvatsku, a građanima će biti omogućen lakši, učinkovitiji i brži pristup informacijama, kao i najavljena izgradnja podzemne garaže za potrebe Opće bolnice Gospić.

Odobrena su sredstva u iznosu od 2 milijuna eura za energetsku obnovu zgrade Gimnazije i Strukovne škole Gospić, a u postupku je natječaj za izradu idejnog rješenja i projektne dokumentacije radi izgradnje Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije gdje će se trajno i na primjeren način odati počast braniteljima u Domovinskom ratu.

U pripremi je dokumentacija za izgradnju Centra za razvoj poljoprivrede i stočarstva na brdsko-planinskom području, na koji način će dodatno biti pružana pomoć poljoprivrednicima na području Ličko-senjske županije i cijele Republike Hrvatske.

Navedenim investicijama bit će obogaćena kulturna i povijesna baština grada, čime se dodatno naglašava važnost očuvanja identiteta i tradicije.

Tvrtka Pevex uskoro će započeti s izgradnjom trgovačkog centra u županiji u poslovnoj zoni nedaleko autoceste, dok je prije približno 1,5 godinu otvoren trgovački centar – Stop shop, čime se dodatno potiče gospodarski razvoj grada Gospića.

Svi ovi projekti donose nova radna mjesta, ali i govore u prilog tome kako je Gospić u proteklih nekoliko godina postao atraktivan za velike investitore.

Uz sve to, realizirani su projekti uređenja zgrada Županije, Doma zdravlja s novim parkingom te je nastavljena energetska obnova 32 zgrade u Ličkom Osiku.

Krenulo se u obnovu zgrade “sindikata” u središtu grada, koja je godinama narušavala vizualni identitet Gospića.

Većina ovih ulaganja ostvarena je suradnjom Ličko-senjske županije, resornih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske, dok dio investicija dolazi od javnih poduzeća i privatnih investitora.

Sinergija između različitih razina vlasti i privatnog sektora pokazuje kako se zajedničkim radom može postići značajan napredak u kratkom roku.

Uređuje se zgrada Veleučilišta u Gospiću, a ujedno je ustrojen i novi specijalistički studij, Poduzetništvo u turizmu, završetkom kojega će studenti stjecati zvanje magistra ekonomije.

Završeni su ili su u tijeku i drugi brojni veliki i “manji” investicijski projekti na području grada i županije, uslijed čega su Gospić, ali i cijela Ličko-senjska županija postali jedno od najvećih gradilišta u Republici Hrvatskoj.

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja izvršena je ekshumacija žrtava komunizma i postratnog razdoblja Drugog svjetskog rata, gdje su pored Gradskog groblja sv. Marije Magdalene ekshumirani ostaci 253 žrtve.

Država putem resornih ministarstava i EU fondova ulaže ogromna sredstva u sportsku infrastrukturu na području grada, a u planu je izgradnja studentskog doma u Pazariškoj ulici te nadogradnja Dječjeg vrtića “Pahuljica”.

Manifestacija “Jesen u Lici” je podignuta na višu razinu, slijedom čega Gospić tijekom manifestacije posjeti približno 30.000 posjetitelja, a ujedno je organiziran i prvi festival zabavne, narodne i pop glazbe pod nazivom “Lika fest”.

Grad Gospić bi uskoro mogao postati svijetli primjer uspješnog razvoja, potvrđujući kako zajednički napori mogu donijeti velike promjene i unaprijediti kvalitetu života svih građana.

Gs Press / L.O.