Danas je  u organizaciji Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Uprave za zatvorski sustav i probaciju u Park šumi Jasikovac u Gospiću održana utrka Yellow Ribbon Run – „Trčimo za društvo i učimo za slobodu“.

Događaju su nazočili ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, državni tajnik Sanjin Rukavina, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivica Kovačević, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške Helge Koluman Marstrander, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić, upravitelj Zatvora u Gospiću Petar Rukavina, voditeljica Ureda za probaciju u Gospiću Iverija Filipović, bivši boksač Stjepan Božić, koji su se pozdravnim riječima obratili nazočnima.

Događaju su prisustvovali i mnogobrojni djelatnici Ministarstva i zatvorskog sustava, Zatvora u Gospiću, Policije, kao i bivši i sadašnji zatvorenici s područja čitave Hrvatske i predstavnici ostalih ustanova.

Sve nazočne pozdravio je ličko-senjski župan Ernest Petry te je istaknuo kako je današnji događaj hvalevrijedan i da je poruka istog pružanje podrške i širenje zajedništva kako bi zatvorenicima olakšali ponovnu integraciju u svakodnevnu okolinu.

Ministar Habijan u svom obraćanju naglasio je kako je ovaj događaj idealna prilika za smanjivanje predrasuda prema osuđenicima te poželio svim sudionicima sreću u utrci.

Sudionici utrke trčali su na dionicama duljine 3 i 6 km, ovisno o prijavljenoj kategoriji, a na utrci nosili su žute vrpce kao simbol podrške i solidarnosti.

Cilj ove utrke je osvijestiti važnost učinkovitije borbe protiv stereotipa i predrasuda koje postoje na svim razinama društva ali i podići svijest o važnosti rehabilitacije zatvorenika, bivših zatvorenika i osuđenika uključenih u probaciju.

Uz to, ovom utrkom zatvorski i probacijski sustav želi dodatno skrenuti pozornost široj javnosti na značajan posao unaprjeđenja sigurnosti društva koji svakodnevno obavljaju službenici oba sustava.

Gs Press