U Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu započinje prva etapa radova adaptacije prizemlja zgrade za potrebe realizacije projekta novog stalnog postava Muzeja Gacke. Aktivnosti iz prve etape obuhvatit će građevinske, elektrotehničke i strojarske radove, a projekt će biti realiziran kao višegodišnji te u kasnijim fazama obuhvatiti opremanje prostora namještajem za izlaganje predmeta i IT opremom, a potom i produkciju grafičkih i multimedijalnih sadržaja. Cilj je ovog projekta osuvremeniti muzejsku djelatnost te stvoriti moderan muzejski postav koji će odgovarati novim potrebama korisnika.

U prvoj etapi radova vršit će se renovacija podova, zidova i stropova u prizemlju zgrade. Prostor će se potom opremiti novim sustavom rasvjete i novom unutarnjom stolarijom, a radijatore će zamijeniti ventilokonvektori smješteni u spušteni strop. Radovi u ukupnoj vrijednosti od 389.442,59 € financirani su od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Otočca te iz vlastitih sredstava Učilišta. Projektna dokumentacija izrađivana je od 2020. do 2022. godine u suradnji s Invictus Consultingom i Studijem Biga, a muzeološka koncepcija odobrena je 2023. godine od strane Hrvatskog muzejskog vijeća. Provođenjem postupka javne nabave u 2024. godini za izvođača radova odabrana je tvrtka Graditelj svratišta d.o.o. iz Zagreba.

Novi stalni postav nalazit će u prizemlju zgrade i prezentirat će šest tematskih cjelina, tj. šest povijesnih priča značajnih za Otočac i Gacku: priču o bakrenom dobu i lasinjskoj kulturi, priču o brončanom dobu i Japodima, priču o Rimljanima koji u Gackoj borave tijekom antike, potom priču o starom gradu u srednjem vijeku, Frankopanima i Otočkoj biskupiji, pa priču o gradu na granici u novom vijeku, otočkim graničarima, Otočkoj pukovniji, Fortici i bitci kod Jurjevih stijena te u konačnici i priču o novom gradu u 20. stoljeću: o ratu, industriji i urbanizaciji. Novi postav dobit će i nove sadržaje – prostor za prijam posjetitelja, info pult i muzejsku trgovinu, a prostor prizemlja bit će prilagođen osobama s poteškoćama u vidu, sluhu i pokretljivosti.

Cilj je ovog projekta kvalitetno prezentirati povijest Otočca i Gacke, učiniti muzej atraktivnijom destinacijom, povećati broj posjetitelja, poboljšati razinu pristupačnosti muzejskih sadržaja i oblikovati cjelovit i sadržajno bogat stalni postav koji je idejno, vizualno, tematski i prostorno povezan te opremljen po mjeri stvarnih potreba korisnika.

Gs Press