Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Otočac uručene su Plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima u Ličko-senjskoj županiji za poslovne rezultate ostvarene u 2023. godini.

Uzvanicima se na svečanosti uvodno obratila zamjenica župana Ličko-senjske županije, Jasna Orešković Brkljačić, naglasivši važnost ovih pozitivnih primjera za gospodarstvo županije te je čestitala dobitnicima na ostvarenim rezultatima, ističući njihov doprinos gospodarskom razvoju županije.

Predsjednik HGK Županijske komore Otočac, Joso Brajković, dao je pregled glavnih gospodarskih kretanja na županijskoj razini, istaknuvši kako se pozitivni trendovi iz prethodnih godina nastavljaju, poput rasta ekonomske aktivnosti, zaposlenosti te povećanja ukupnih prihoda trgovačkih društava, a što potvrđuju financijske analize.

Glavni ekonomist Hrvatske gospodarske komore, Goran Šaravanja, u svojem je izlaganju govorio o recentnim globalnim i europskim gospodarskim trendovima, te njihovom utjecaju na hrvatsko gospodarstvo. Naglasio je važnost globalnih događaja, poput promjena u gospodarstvima eurozone, Kine i SAD-a, koji oblikuju širi ekonomski i društveni kontekst bitan za razvoj hrvatskog gospodarstva. Šaravanja je također predstavio usporedni pregled gospodarske strukture Ličko-senjske županije u odnosu na druge županije u Hrvatskoj koristeći podatke Indeksa županijske razvijenosti HGK, iznijevši pozitivne tendencije u razvoju gospodarstva županije, poput okoliša i zelene tranzicije kao i efikasnosti tržišta rada, ali i prostor za daljnji razvoj, posebice u pogledu veličine javnog sektora, te pokazatelja u području obrazovanja i tehnološke spremnosti.

Plaketa Zlatna kuna, tradicionalno godišnje priznanje HGK za uspješnost i izvrsnost poslovanja najboljoj maloj, srednje velikoj i velikoj tvrtki dodjeljuje se na temelju rangiranja pokazatelja poslovanja dobivenih obradom podataka iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika i ESG ratinga, ocjene koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njenog pristupa održivosti poslovanja prema okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Osvojiti priznanje temeljem kombinacije više od 20 ekonomskih pokazatelja, konkretno je, veliko i respektabilno postignuće.

Zlatna kuna za najuspješnije veliko trgovačko društvo u Ličko-senjskoj županiji za 2023. godinu dodijeljeno je tvrtki CALCIT LIKA d.o.o. iz Gospića, specijaliziranoj za vađenje ukrasnog kamena i kamena za gradnju, vapnenca, gipsa, krede i škriljevca. Tvrtka se ističe kao lider u svojoj industriji zahvaljujući visokoj kvaliteti proizvoda i predanosti ekološkoj održivosti, kontinuirano ulažući u svoje zaposlenike i poslovanje, te je zasluženo dobitnik certifikata bonitetne izvrsnosti, što potvrđuje njihovu pouzdanost i kvalitetu poslovanja. Kao dio slovenske CALCIT grupe, koja je jedan od vodećih proizvođača kalcij karbonatnih pigmenata u Europi, CALCIT LIKA d.o.o. opskrbljuje ključne industrije poput građevinarstva, papira, boja, stakla i farmacije diljem Europe. Proizvodna jedinica u Gospiću koristi napredne tehnologije i najčišće sirovine iz vlastitog kamenoloma, što im omogućuje održavanje visoke kvalitete proizvoda uz minimalan utjecaj na okoliš.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketa Zlatna kuna dodijeljeno je tvrtki  ZLATKO-COMMERCE d.o.o. iz Jezerana. Tvrtka već dva desetljeća uspješno posluje u djelatnosti proizvodnje sastavljenog parketa te zapošljava 55 radnika, specijaliziranih za drvnu prerađevinu. Njihova vizija i misija usmjerene su na daljnje širenje poslovanja s posebnim naglaskom na kružnu ekonomiju. Ističe se svojim naporima u potpunoj preradi drvnih ostataka i refila, čime maksimizira korištenje sirovina i minimizira otpad. Proširenje proizvodnih pogona novim postrojenjima za obradu drveta rezultiralo je povećanjem broja zaposlenika i proširenjem izvoza na strana tržišta. Tvrtka kontinuirano ulaže u inovacije i razvoj novih proizvoda, prateći trendove na tržištu kako bi povećala dodanu vrijednost svojih proizvoda i snažno investira u razvoj zaposlenika.

Dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji malih trgovačkih društava je DREN d.o.o. iz Otočca. Tvrtka djeluje u sektoru trgovine na malo željeznom robom, bojama i staklom u specijaliziranim prodavaonicama. Njihova misija je zadovoljiti potrebe kupaca kroz ponudu kvalitetnih materijala, dok vizija uključuje širenje poslovanja na šire tržište. Najveći uspjesi koje je tvrtka postigla u posljednjih nekoliko godina uključuju kontinuirani rast broja zaposlenih, povećanje prodaje i profitabilnosti, te proširenje asortimana i sredstava za rad. DREN d.o.o. stavlja poseban naglasak na praćenje novih trendova u građevinarstvu, što im omogućava uvođenje inovativnih proizvoda i usluga u ponudu. Njihova predanost odgovornom upravljanju otpadom i zaštiti okoliša,  ulaganje u obnovljive izvore energije dodatno doprinosi održivosti poslovanja. Njihov odgovoran pristup prema zaposlenicima i zajednici, uključujući sudjelovanje u donacijama i sponzorstvima, dodatno osnažuje njihov ugled kao lidera u lokalnom tržištu građevinskih materijala.

Obraćajući se u ime svih dobitnika plakete Zlatna kuna, Matija Matasić, tehnički direktor tvrtke Calcit Lika d.o.o. zahvalio je na dodijeljenom priznanju te istaknuo kako će ova nagrada biti poticaj za daljnji rad i buduće uspjehe tvrtke.

Posebno priznanje trgovačkim društvima za 25 godina uspješnog rada i doprinosa razvoju gospodarstva, dodijeljeno je tvrtkama Izbor-Jandrić d.o.o. iz Korenice te G.P.V.-Građenje d.o.o., DJM d.o.o. i LAV MIŠKULIN R d.o.o. iz Gospića.

Gs Press