Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) danas je u Gospiću predstavila svog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Dragana Primorca. Predstavljanje je održano pred velikim brojem članova i simpatizera stranke, a uz kandidata su prisustvovali i visoki stranački dužnosnici.

Na događanju su nazočili predsjednik HDZ-a i premijer RH Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i župan ličko-senjski Ernest Petry te njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, kao i brojni državni tajnici, predsjednici gradskih i općinskih organizacija te ostali članovi stranke i simpatizeri.

U svom govoru, dr. sc. Dragan Primorac oštro je kritizirao dosadašnji mandat predsjednika Zorana Milanovića, nazvavši ga gubitkom za Hrvatsku. “Milanovićev mandat bio je gubitak za Hrvatsku. To je početak i kraj. On je – prošlost! U drugom krugu podržat će me svi sugrađani koji žele snažnu Hrvatsku koja je faktor u svijetu,” izjavio je Primorac, istaknuvši svoju spremnost za preuzimanje funkcije predsjednika te svoju viziju Hrvatske kao ozbiljnog međunarodnog čimbenika.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svojem je obraćanju također žestoko kritizirao aktualnog predsjednika, optuživši ga za proruskih stavova i neodgovorno ponašanje prema nacionalnim interesima. “Putinofil Milanović? Za njega je jasno, ali ne znam za čije interese rade nojevi koji bespogovorno slijede takvu štetočinu. Njima na sramotu. I HDZ Ličko-senjske županije pruža apsolutnu potporu g. Primorcu – zajedno idemo po još jednu izbornu pobjedu!” izjavio je Plenković, dodajući kako je Primorac osoba koja će osigurati kontinuitet politike razvoja i jačanja Hrvatske na domaćem i međunarodnom planu.

Primorac je dalje istaknuo neusklađenost Milanovićevih postupaka u vezi s NATO-om, nazivajući ga prevarom. “Na samitu NATO-a u Washingtonu, na kojem je predstavljao Hrvatsku, Milanović je usvojio Deklaraciju o NSATU. U njoj se navodi da svi čelnici država članica podržavaju tu NATO aktivnost, ali se i jasno ističe da nijedan vojnik neće ići u Ukrajinu niti biti uključen u ratni sukob. Kako onda shvatiti njegovu naknadnu uskratu suglasnosti nego kao – prevaru! Politikantski je pokušao zastrašiti Hrvate s onim što ne postoji i na što nitko i ne pomišlja, a to je odlazak hrvatskih vojnika na ‘istočnu frontu’. Opet je htio zloupotrijebiti Hrvatsku vojsku u svrhu predizborne kampanje,” zaključio je Primorac.

Premijer Plenković se osvrnuo na važnost potpore Hrvatske NATO aktivnostima i kritizirao Milanovićevo ponašanje, rekavši kako time nanosi štetu kredibilitetu zemlje. “Ako NSATU ne dobije dvotrećinsku većinu u Saboru RH, SDP i Možemo takvom će odlukom svrstati Hrvatsku uz Mađarsku. Možda da im se održi kraći seminar je li Wiesbaden u Ukrajini ili Njemačkoj? S tim da nekako i mogu razumjeti Orbana, on ima deal s Putinom, dobiva jeftini plin i naftu. Stoga me zanima koji to deal ima Milanović,” izjavio je Plenković te dodao: “S ovom potpornom aktivnošću NATO-a, koja nije čak ni misija, nije ugrožen nikakav hrvatski nacionalni interes. Nijedan se naš vojnik ne šalje u Ukrajinu. Kakav je kredibilitet države saveznice koja tijekom najteže krize na kontinentu nije u stanju poslati dva časnika u njemački grad više od 1.000 km udaljen od Ukrajine? Naš stav prema Ukrajini je jasan – podrška je stalna i konzistentna te će takva biti i u budućnosti!”

Predstavljanje je završeno u pozitivnom ozračju, a okupljeni su podržali kandidaturu dr. sc. Dragana Primorca kao budućeg predsjednika Republike Hrvatske. Nakon službenog dijela programa, prisutni su imali priliku razgovarati s kandidatom te raspraviti o ključnim pitanjima i izazovima za Hrvatsku.

GsPress