U sjedištu gospićko-senjske biskupije u Gospiću danas je održana konferencija za novinare povodom izbora novog biskupa gospićko-senjskog. Kako smo već ranije javili, papa Franjo imenovao je mons. Marka Medu za novog biskupa upravo na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice.

Vijest o imenovanju službeno je objavio apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua, koji se tim povodom obratio okupljenim novinarima.

Nuncij Lingua poručio je da je radostan što ima čast obavijestiti da je papa Franjo imenovao don Marka Medu gospićko-senjskim biskupom. Potom je predstavio životopis mons. Mede te je rekao da mu se čini vrlo značajnom objava imenovanja na dan kada se Crkva spominje Blažene Djevice Marije od Krunice i kada je Sveti Otac pozvao cijeli svijet na post i molitvu za mir u svijetu. „Tko bi više od generalnog vikara vojnog ordinarijata mogao željeti postizanje mira?“, upitao je dodavši da je za mir više od naoružanja potrebna molitva. Istaknuo je da se to odnosi na svakoga rekavši da u svakoj biskupiji postoje prilike za sukobe. „Molim vas, nikada ne započinjite rat! Neizbježne sukobe uvijek nastojte riješiti dijalogom potpomognutim molitvom“, naglasio je apostolski nuncij.

Zahvalio je mons. Richardu Pavliću što je kao dijecezanski upravitelj vodio Biskupiju tijekom razdoblja sede vacante.

Dijecezanski upravitelj gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić također se obratio javnosti, ističući značaj novog imenovanja za biskupiju:

“Naša biskupija prije nešto manje od godinu dana ostala je bez vlastitog pastira. Nakon što je donedavni gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić imenovan splitsko-makarskim nadbiskupom te ustoličen 28. listopada 2023., vjernički puk naše biskupije počeo je moliti za dar novoga pastira koji bi ‘svetošću Bogu ugodio, a svome narodu koristio’. Danas ovu molitvu smatramo uslišanom. Zato smo zahvalni dobrome Bogu – vječnome pastiru, svetome ocu papi Franji, te apostolskom nunciju mons. Giorgiu Lingui na ovome daru”, kazao je Pavlić.

Pavlić je istaknuo i kako novoimenovanoga biskupa mons. Marka Medu vjernici i svećenici očekuju s radošću, otvorena i iskrena srca. On će biti treći biskup gospićko-senjske biskupije, nasljeđujući blagopokojnog biskupa mons. Milu Bogovića i donedavnog biskupa mons. Zdenka Križića.

Iako mons. Medo dolazi iz Vojnog ordinarijata, Pavlić naglašava da novoimenovani biskup zasigurno baštini karizmu reda franjevaca trećoredaca glagoljaša, kojima je pripadao do 2015. godine, a koji i dalje djeluju na području biskupije.

“S radošću iščekujemo našeg novog pastira i molimo za njega, kako bi poput svojih prethodnika bio Bogu ugodan, a nama koristan”, zaključio je Pavlić, izražavajući dobrodošlicu novom biskupu.

Gs Press