U Gospiću je od 11. do 15. listopada po prvi puta obilježen Svjetski tjedan svemira, zahvaljujući suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Osnovne škole dr. Jure Turića i Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević. Ovogodišnja tema bila je „Svemir i klimatske promjene“, a program je privukao veliku pažnju kako učenika, tako i građana.

Program je započeo u petak, 11. listopada, radionicom o Suncu za učenike četvrtih razreda i postavljanjem izložbe na temu utjecaja Sunca na klimu na Zemlji. U večernjim satima, u pučkom otvorenom učilištu održano je predavanje o Sunčevom sustavu, nakon kojeg su sudionici s glavnog gradskog trga teleskopima promatrali Mjesec i Saturn.

U subotu, 12. listopada, na glavnom gradskom trgu održano je javno promatranje Sunca teleskopima, dok je nakon pauze u nedjelju program nastavljen u ponedjeljak, 14. listopada, radionicama o Suncu za četiri razreda četvrtih razreda i jednu mješovitu grupu učenika od petog do osmog razreda. Ukupno je 91 učenik sudjelovao u ovim aktivnostima, koje su uključivale predavanje, bojanke i promatranje Sunca.

Završni dan programa, 15. listopada, bio je posvećen promatranju Sunca za prvašiće, na kojem je sudjelovalo 82 učenika, te radionici i promatranju Sunca za učenike područne škole u Ličkom Novom.

Tijekom astronomskih aktivnosti u Gospiću sudjelovalo je ukupno 182 učenika osnovnih škola i pedesetak građana. Cjelokupni program vodio je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević.

Gs Press