Pad nezaposlenosti u Ličko-senjskoj županiji u rujnu

0
4

U Ličko-senjskoj županiji tijekom rujna 2024. godine zabilježen je pad nezaposlenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Gospić, krajem rujna evidentirano je 878 nezaposlenih osoba, što je smanjenje za 6,2% u odnosu na prethodni mjesec, te čak 23,6% manje nego u rujnu prošle godine.

Najveći broj nezaposlenih zabilježen je u ispostavama Gospić i Otočac, gdje je evidentirano ukupno 494 osobe, što čini više od polovice nezaposlenih u županiji. Dok je u Gospiću zabilježen pad od 17,6%, u Otočcu je pad iznosio 10,9%. Iako je došlo do smanjenja nezaposlenosti u većini ispostava, Novalja, Senj i Korenica bilježe porast nezaposlenih u rujnu, s najvećim povećanjem u Novalji od 17,9%.

Spolna struktura nezaposlenih pokazuje gotovo ravnomjeran omjer žena i muškaraca, s blagom prevlašću žena (50,8%). Među nezaposlenima, najviše je mladih osoba u dobi od 25 do 29 godina (12,6%), što ukazuje na izazove koje mladi susreću pri pronalasku posla.

Tijekom rujna u evidenciju nezaposlenih prijavljeno je 157 novih osoba, od čega većina dolazi izravno iz radnog odnosa. Istovremeno, 215 osoba izašlo je iz evidencije nezaposlenih, od kojih je 180 našlo posao, što predstavlja znatan porast zapošljavanja u odnosu na kolovoz.

Na tržištu rada prijavljeno je 144 slobodna radna mjesta, a najtraženiji su bili medicinske sestre, brodski natkonobari, prodavači po kućama te odgojitelji predškolske djece. U rujnu je također zabilježen blagi porast korisnika novčane naknade, kojih je bilo 222, dok je za te svrhe isplaćeno više od 75.000 eura.

Unatoč izazovima, mjere aktivne politike zapošljavanja donijele su pozitivne rezultate. U Programe za poticanje zapošljavanja u rujnu je uključeno 10 novih osoba, a od početka godine obuhvaćene su ukupno 262 osobe.

Gs Press