Jučer je župan Ličko-senjske županije Ernest Petry u pratnji zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić posjetio Općinu Udbina u kojoj je održan radni sastanak u prisustvu zamjenika župana Milana Uzelca, načelnika Općine Udbina Josipa Seučeka, zamjenice općinskog načelnika Marine Gučanin te pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Vesne Rosandić Topalović.

Na održanom sastanku govorilo se o realizaciji mnogobrojnih započetih i budućih projekata na području općine od kojih su već realizirani projekt uređenja nerazvrstane ceste u naselju Podlapača vrijednosti 220.000 eura, uređenje nerazvrstane ceste u naselju Poljice – faza II. vrijednosti 68.000 eura, modernizacija javne rasvjete – IV. faza vrijednosti 33.024 eura, kao i mnogobrojni socijalni programi kao što su nabava obrazovnih materijala (radnih bilježnica) učenicima osnovne škole, sufinanciranje autobusne linije za prijevoz učenika iz učeničkog doma u Gospiću, sufinanciranje usluge pedijatra za djecu s područja općine Udbina, naknade za novorođenčad i ostali.

Također, na području Laudonovog gaja, Javna ustanova za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije provodi projekt koji doprinosi održivosti posjetiteljske infrastrukture pod nazivom: „Uređenje infrastrukture za prijem posjetitelja u posebnom rezervatu Laudonov gaj“. Ukupna vrijednost projekta je 41.691,55 eura s PDV-om od kojeg iznosa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt s iznosom od 33.353,24 eura, dok je preostali dio u iznosu od 8.338,31 eura osigurala Ličko-senjska županija.

Po završetku radnog sastanka, nazočni su se zaputili u prostorije Ambulante Udbina gdje su se susreli s ravnateljicom Doma zdravlja Korenica Elizabetom Dragičević te s liječnikom opće prakse Ahmadom MahDom. Upriličen je i obilazak prostorija Ambulante na kojoj se sljedeće godine planira početak radova na energetskoj obnovi zgrade.

Osim Ambulante, nazočni su se zaputili i u obilazak novoobnovljenih stambenih zgrada u Krbavskoj ulici. Na prvoj zgradi vrijednosti radova i usluge projektantskog i stručnog nadzora iznosila je  450.057,21 eura, dok su radovi na drugoj višestambenoj zgradi  iznosili 546.250 eura. Obnova je obuhvaćala  sve vanjske zajedničke dijelove stambenih zgrada: gromobranske instalacije, krovišta, dimnjake, limariju, vanjsku ovojnicu (fasadu) i vanjsku stolariju. Provedba Programa u potpunosti je  financirana javnim sredstvima, odnosno sredstvima Vlade RH putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti /NPOO/. Navedenim Programom predviđena je i cjelovita energetska obnova još 4 zgrade u Udbini koje su bile u stopostotnom ili većinskom vlasništvu RH, a sada su u mješovitom vlasništvu – RH  i privatni vlasnici.

Gs Press