U subotu je udruga Gačanka iz Otočca svečano obilježila svojih prvih 20 godina rada i djelovanja.

Udruga je osnovana 2004. godine te se od tada bavi izradom narodnih nošnji i držanjem radionica tradicijskih zanata. Programske aktivnosti udruge Gačanka usmjerene su očuvanju i turističkoj valorizaciji raspoloživih kulturnih i prirodnih resursa, povećanju svijesti o važnosti povijesti, okoliša i kulturne baštine kod stanovnika i posjetitelja, očuvanju i revitalizaciji zaboravljenih obrta, znanja i vještina prerade vune te njihovoj turističkoj valorizaciji. Udruga je svojim dosadašnjim radom nadopunila paletu suvenira i time obogatila turističku ponudu kraja. Članice su sudjelovale ne raznim sajmovima diljem Hrvatske i šire. Proizvodi nose oznaku „originalni suvenir LSŽ“ te Lika Quality, a udruga je među raznim priznanjima najponosnija na one od Grada Otočca i Ličko – senjske županije. Predsjednica udruge svih 20 godina je Dragica Rogić kojoj je 2020. godine National Geographic dodijelio nagradu „Žuti okvir“.

Svečani dio proslave održao se u subotu od 10:30 u Hotelu Zvonimir u Otočcu. Na početku je okupljene pozdravila predsjednica Dragica Rogić koja je ukratko ispričala najvažnije projekte i rezultate na koje je najponosnija. Zatim su se održala dva kratka panela. Na prvom panelu sudjelovale su najdugovječnije članice udruge koje su ujedno i dobitnice plaketa za dugogodišnje članstvo i doprinos. 2004. uz Dragicu udrugu su osnovale još i Ružica Dujmović te Zdenka Gomerčić, a dugogodišnje članice ujedno i dobitnice plaketa su još i Božica Božić, Marijana Tumara, Anđelka Grahovac, Anka Dasović i Viktorija Rogić. Na panelu je bilo riječi o brojnim anegdotama, putovanjima, situacijama, događanjima, druženjima, učenju ali i uloženom trudu i vremenu koje su članice uložile ovih 20 godina svojim djelovanjem.

Na drugom panelu sudjelovale su Marry Ann Rukavina Cipetić   – predsjednica GTF – inicijative za održivi rast i razvoj, Ana Barać – predsjednica klastera žena KOLO i direktorica poduzetničkog centra Sinj, Mirjana Mauher – predstavnica udruge Ruta Cres te Irena Banić stručna suradnica u HGK županijskoj komori Otočac koja je tada za vrijeme osnivanja udruge Gačanka bila direktorica Turističke zajednice Grada Otočca. Sve četiri panelistice iznijele su kratki osvrt na suradnju s udrugom i projekte koje su kroz sve ove godine provodile. Moderatorica oba panela bila je Sanja Krmec Tonković.

Nakon panela i dodjela plaketa predsjednica udruge Gačanka uručila je zahvalnice svim dugogodišnjim suradnicima, bivšim članicama i ostalima kojima su na bilo koji način doprinijeli radu udruge Gačanka. Među uzvanicima bili su i zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić koja je čestitala svim članicama na radu te izrazila zadovoljstvo na suradnji udruge i županije koja će i dalje nastojati financijski podržavati rad udruge. Zahvalnicu je primio i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac koji je također čestitao predsjednici i ostalim članicama na dosadašnjem radu. Gradonačelnik Bukovac također je izjavio da će Grad sa zadovoljstvom i dalje podržavati rad udruge ali i najavio zajednički projekt na kojem Grad radi zajedno s udrugom Gačanka.

Između panela i dodjela zahvalnica proslavu su obogatile članice vokalnog sastava Kantalice iz Zadra.

Program se nastavio u popodnevnim satima u gradskom parku u Otočcu gdje su Udruga Gačanka Otočac kao domaćin te udruga Ruta Cres, udruga naše ognjište Knin, udruga žena Ogulin, udruga Pavenka Brinje,  OPG Vunena čarolija, OPG Grčević, Elizabeta Božičević i Fema d.o.o. predstavili svoje radove te onima zainteresiranima održali radionice na temu iskorištavanja vune.

Gs Press