Cijepljenje protiv gripe počinje danas, 21. listopada 2024. godine, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ove godine je nabavio četverovalentno inaktivirano cjepivo koje je besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Nabavljeno je ukupno 450.000 doza cjepiva, koje se trenutno distribuira prema županijskim zavodima za javno zdravstvo. Svi koji se žele cijepiti, a pripadaju rizičnim skupinama, trebaju se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine ili pedijatrima. Preporučuje se da se termin za cijepljenje unaprijed dogovori telefonom kako bi se izbjegle gužve, koje mogu povećati rizik širenja COVID-19 i drugih respiratornih infekcija.

Ako nemate izabranog liječnika, moguće je dogovoriti termin cijepljenja u nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, a primjerice, u ZZJZ Ličko-senjske županije cijepljenje je predviđeno radnim danom od 13 do 14 sati.

Cjepivo se preporučuje osobama starijima od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, kroničnim bolesnicima te trudnicama. Također, besplatno je i za zdravstvene radnike te djecu i adolescente koji su na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu. Osim toga, omogućeno je da se, u slučaju kontraindikacija, osobe iz bliske okoline cijepe umjesto onih koji se zbog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti.

Za osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, cjepivo je dostupno na temelju recepta, a građani se o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni mogu informirati kod Hrvatske ljekarničke komore.

Gs Press