Pred nama novi val vrućina, vrhunac se očekuje u ponedjeljak

0
447

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe…

Za ponedjeljak je DHMZ izdao upozorenje najvišeg stupnja (crveno upozorenje), odnosno vrlo veliku opasnost od vrućine za Jadran (Knin, Rijeka, Split, Dubrovnik) te veliku opasnost (narančasto upozorenje) za unutrašnjost.

Vruće i vrlo vruće vrijeme vratilo se u Hrvatsku. Temperature zraka tijekom petka u velikom su dijelu zemlje porasle iznad 30°C, dok je iznad 35°C bilo samo u unutrašnjosti Dalmacije. U Kninu je prema podacima DHMZ-a u petak izmjereno 35,5°C, a u četvrtak 36,5°C.

Dva vrlo izražena toplinska vala pogodila su zapad Europe, jedan krajem lipnja, a drugi krajem srpnja. Oba su toplinska vala samo rubno zahvatila naše krajeve pri čemu izmjerene temperature nisu bile niti blizu onima primjerice u Francuskoj.

Val vrućina koji zahvaća naše krajeve neće biti tolikog intenziteta kao spomenuti valovi koji su zahvatili zapad Europe, ali će biti možda i najizraženiji ovog ljeta u nas.

Kod nas najtoplije u ponedjeljak i utorak

Subota će donijeti vruće, ponegdje i vrlo vruće vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama uglavnom od 32 do 37°C. U nedjelju će na sjeverozapadu zemlje i u gorju osvježiti te će prolazno zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na istoku zemlje te na Jadranu zadržat će se vruće.

Od ponedjeljka slijedi još izraženije pritjecanje toplijeg zraka po visini, pa će temperature značajnije porasti i u gorju. Pri tlu ćemo mjeriti vrijednosti uglavnom od 33 do 38°C, a ponegdje i još koji stupanj više pa je mjestimice moguće da se temperatura približi i 40°C, prije svega u Zagori.

NEDJELJA Nastavlja se pretežno sunčano vrijeme, u prvom dijelu dana na zapadu unutrašnjosti ponegdje s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu prolazno umjerena bura. Danju će duž obale većinom puhati umjeren zapadni ili sjeverozapadni vjetar. Najniže temperature zraka od 17 do 22°C u unutrašnjosti te od 22 do 26°C na Jadranu. Najviše dnevne u gorju i središnjoj Hrvatskoj od 27 do 30°C, u Slavoniji od 31 do 34°C, a na Jadranu većinom od 33 do 37°C, u zaleđu obale ponegdje i još stupanj više.

PONEDJELJAK Prevladavat će pretežno vedro i sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar, u gorju i na Jadranu danju umjeren jugozapadni. Temperature zraka u daljnjem porastu, tako da će najviše dnevne vrijednosti biti u većem dijelu Hrvatske između 34 i 38°C, u unutrašnjosti Dalmacije i do 39°C.

Od utorka započinje pritjecanje svježije zraka sa sjeverozapada, pa će u utorak u kopnenom dijelu zemlje, osobito na zapadu, biti osjetno svježije, a prema kraju dana mjestimice će pasti i malo kiše ili poneki grmljavinski pljusak.

U srijedu će se osvježenje proširiti i na Dalmaciju, ali će biti manje izraženo te će se i dalje zadržati vruće s temperaturama oko 30°C.

Uz povremeno više oblaka malo je kiše moguće i tijekom srijede, osobito u unutrašnjosti, ali riječ je o vrlo malim količinama.

Do kraja idućeg tjedna očekuje se uglavnom sunčano vrijeme uz ugodnije temperature zraka nego početkom tjedna, uglavnom od 27 do 32°C.

Gs Press / Neverin.hr

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.